Nálunk kevésbé ismert, pedig trópusi eredete ellenére hazánkban is termesztik. Eredeti neve batáta, mi édesburgonyának hívjuk, pedig semmiféle rokonságban nem áll a krumplifélék családjával, és az íze sem hasonlít hozzá.
Ásotthalmon és környékén élők már 20 éve foglalkoznak a termesztésével. És mit tud, hogy ennyire népszerű a Dél-Alföldnek a keleti szegletében? Egyrészt különleges az íze, rendkívül egészséges, tápanyag összetétele kiváló, és számtalan formában elkészíthető. Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle.

Származása

A trópusi klímát kedveli, ezért Európában nemigen termesztik. Közép-amerikai eredetű zöldség, mely nagyon elterjedt. A szulákfélék nemzetségébe tartozik. Spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara.
Az ásotthalmi térség talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ezt a trópusi növényt kitűnő minőségben termesszék.


Fajtái

Magyarul a megtévesztő édesburgonya nevet kapta, pedig a burgonya gumó, míg az édesburgonya maga a gyökér. Tény, hogy külsőleg valóban nagyon hasonlítanak, bár az édesburgonya hosszúkás alakú. Két fő fajtája közül az egyik világos húsú és lilás héjú, ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű.

Tápanyagtartalma

Magas a szénhidrát, fehérje, A, B, C-vitamin tartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. Nagyon egészséges, gazdag bétakarotinban és proteinben is. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó, 15-30 mg/100 g. A többi zöldségféléhez viszonyítva sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Energiatartalma száz grammban 117 kalória.
Délkelet-Ázsiában zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, amelyekben a gyökérhez viszonyítva sokkal több a C-vitamin és a béta-karotin.


Jótanácsok

Célszerű közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik. Nem lehet túl sokáig tárolni, ezért mindig csak annyit vásároljunk belőle, amit 2-3 napon belül el is fogyasztunk.
Hámozás után tegyük vízbe.