Az elmúlt napokban is folyamatosan követtem a zárásokat, valahogy mégsem tudatosult bennem, hogy milyen „nagy” erősödést produkáltak egyes piacok. Igaz, a gyorsjelentések alapján látszott, hogy 1-2 EUR/to-val emelkedtek az árak, de ez egészen a múlt hét közepéig nem úgy tűnt, mintha alapvetően új információ jött volna, inkább csak az év végi zárásnak, az egyes határidők kifutásának volt betudható.

 

 

Január első hete meghozta a hideget, és ez az időjáráspiac kialakulásának kedvezett. Végre van mivel foglalkozni, lehet megint különböző variációkat felvetni – visszatért az élet a normál kerékvágásba.

 

Az időjárási helyzet nemcsak az északi féltekén eredményezhet új helyzetet, de a déli félteke termésének alakulását is erőteljesen befolyásolhatja. Nálunk jórészt hómentesen köszöntött be a -15/-20 fok, és ez már komoly fagykárt is okozhat, főleg, ha marad több napon keresztül. Eddig még a meteorológiai jelentések alapján a talajok felső rétege nem hűlt le erre a szintre, így talán nem lesz komoly kár. Mindenesetre ez a -4/-5 fokos talajhőmérséklet a károsítók ellen talán már használni fog valamennyire és tisztul a talaj.

Ez a hidegfront nem csak minket ért el, és az, hogy nincs egyelőre nagyobb gond, a havazásnak köszönhető, a fő termőterületek Európa-szerte, de az USA-ban és Oroszországban is kaptak hótakarót, és így nincs egyelőre nagyobb probléma – csak a „normális” hideg.

Az áremelkedésnek mindezek mellett a búza volt a fő „nyertese”. Bár új rossz hír nem érkezett, de az árfolyamváltozások miatt a párizsi tőzsde jegyzése tudott emelkedni, és ezzel optimistábbá vált a helyzet. A hét exportadatai az EU28-ból július eleje óta a legmagasabb heti értékét mutatták az új termésből, megközelítve a 970 ezer tonnát, és ami ebből különösen érdekes, hogy eddig Románia vezet 3,9 millió tonna kivitelével. Ez azért is lehet érdekes, mert ha a francia kínálat erősödni fog, úgy a jegyzések korrigálhatnak lefelé, illetve a belső piacokra nyomást gyakorolhatnak a takarmánybúzák esetében. Márpedig

a kínálat erősödésére van esély,

az eddigi adatok alapján az EU28-on kívüli exportra csak mintegy 2,3 millió tonna került regisztrálásra, ami a becsült exportárualap kb. fele, de ami nagyobb nyomást gyakorolhat a piacra, az az EU28-on belüli export eddigi alacsony szintje miatti új piac keresése lehet. A legfrissebb adatok alapján eddig 1,6-2 millió tonna realizálódott, és a minőségi anomáliák miatt esély van arra, hogy a várt 6 millió tonnás EU28-on belüli export egy jelentős része inkább EU-n kívüli exportra kell hogy kerüljön.

A búza és a kukorica jegyzésének alakulása a MATIF-on (EUR/to)

grafikon


Az áremelkedésnek táptalajt adott az is, hogy december végén és most, az első új évi napokban is voltak jelentős importtenderek az észak-afrikai térség országaiból, és érzékelhető volt, hogy az árszintek nem tudnak tovább csökkenni. A létrejött ügyletek árszintje 200,- USD/to körül stabilizálódott mind Egyiptomban, mind Algériában, és a több százezer tonnás korábbi vételek is elsősorban a francia árunak támaszt adhattak.

A kukoricajegyzések emelkedése alacsony forgalom mellett és lassuló ütemmel jellemezhető – ez sokkal inkább technikai jellegű, korrekciós mozgás volt, semmint fundamentális okokkal magyarázható. Nem volt olyan információ, ami fordulatot eredményezhetett volna, valószínűbbnek tartom a búza jegyzésével „szimpatizáló” áralakulást, semmint a kereslet-kínálati helyzet alapján bekövetkezett fordulatot.

A piacokon továbbra is az egyik sláger a repce maradt,

annak ellenére, hogy ott is bekövetkezett az óév utolsó napjaiban egy kb. 3-4 százalékos vagy 7-10 EUR/to-s csökkenés, de ezt mára jórészt korrigálta is a jegyzés, és az emelkedő trend nem tört meg. Itt is felmerül a kérdés, meddig maradhat így, hiszen a szójabab chicagói jegyzésében már nem vagyunk a november végi-december elejei szinteken, az amerikai jegyzések már inkább tartottak, semmint emelkedőek. A repcemag esetében a feldolgozói igény főleg Európára koncentrálódik, ahogy a végfelhasználók fedezik igényeiket, és a pálmaolaj piacán is stabilizálódik a helyzet, bekövetkezhet a fordulat.

repce

A piacokon továbbra is az egyik sláger a repce maradt – fotó: Shutterstock

Itthoni helyzetünket a hosszúra nyúlt év végi csend jellemezte, érdemi mozgás nem volt,igaz, nem is szokott ebben az időszakban lenni, inkább a lebonyolítás a fő tevékenység. Az árakat és a keresletet illetően csak búzára volt belföldi érdeklődés, puhatolódzás szintjén, látszik, hogy aki akarta, az már eladta a kukoricát, és akinek még van, az inkább a búzát értékesítené. Az új év első áraira még várni kell néhány napot, ahogy a logisztika újra indul, elkezdődik ismételten a mozgolódás.